Rafa Arencón (Reus, 1969). Fundador del projecte.

Des que tinc ús de raó he estat molt aficionat al circ. El meu pare ho era i em va contagiar la seva afició. Els meus herois de petit eren lluitadors per la justícia social i els drets humans, com Martin Luther King o Albert Schweitzer. Havia de passar que alguna vegada aquests dues corrents confluïssin i m’arrosseguessin a una aventura com aquesta. Crec fermament en el valor del circ com a eina educativa i de transformació social.

M’he llicenciat en Dret i he estat professor de secundària durant molts anys. Vaig estudiar teologia i em vaig ordenar sacerdot anglicà. El circ és el lloc on em sento cridat a viure més plenament la meva vocació d’acompanyar les persones a buscar sentit a les seves vides.

Quan el 2017 van començar a arribar un gran nombre de joves migrats sols a Catalunya, vaig sentir que no podíem mirar cap a un altre costat. Vam obrir les nostres vides i el nostre projecte de circ als nouvinguts. Avui molts d’aquests joves són bons amics nostres i estan liderant el projecte.

El que més toca el meu cor és quan algun jove delinqueix i acaba a la presó. Crec en la justícia restaurativa com una alternativa infinitament millor que la justícia punitiva.

Quan trobo temps lliure, gaudeixo llegint, veient cinema clàssic, escoltant jazz o viatjant amb les meves filles. 


Oussama El Mahdaouy


He passat molts anys a Melilla, encara que vaig néixer a Nador. No recordo exactament quan vaig entrar a la ciutat de Melilla, perquè no tinc passaport. Deu ser fa molt. Em deien “Niño” i ara m’ho segueixen dient, però crec que és perquè semblo més petit de l’edat que posa als meus papers. Mentre vaig estar a Melilla em va passar de tot, vaig viure al carrer i als centres de menors, vaig fer coses de les que em sento orgullós i altres coses de les quals no me’n sento orgullós. Vaig sortir de Mellilla sense papers, perquè hi va haver un error administratiu i van confondre una lletra del meu cognom i això volia dir tornar a començar tot. Vaig arribar a la península sense saber què fer ni on viure, molt trist perquè vaig pensar que no podria tornar mai al Marroc ni veure la meva mare, i que tampoc mai no aconseguiria documentació d’Espanya. Gràcies a Déu vaig trobar el projecte del circ a Reus i vaig fer amics que em van ajudar a aconseguir els meus documents. Ja no estic sol, puc estudiar i treballar legalment, i sóc part de la família del circ. Espero molt aviat poder anar a visitar la meva mare i jugar a futbol federat, que és la meva passió!


Abdo Laabissi


Castillejos és la ciutat on vaig néixer, una ciutat que és al costat de Ceuta, separada per una frontera. Ara que visc a Reus ha sabut que a una de les persones més famoses que va néixer en aquesta ciutat, el general Joan Prim, li deien marquès de Castillejos. De tot això jo no en sabia res quan somiava venir a viure a Espanya.
Els primers anys a Ceuta van ser difícils. No volia entrar en un centre de menors, volia arribar a la península pel meu compte, i dormia al carrer, al port, a les roques o als barris perillosos. Sempre estava esperant l’oportunitat per poder sortir de Ceuta i travessar la península.
Quan per fi ho vaig aconseguir, vaig veure que la realitat encara era més difícil del que havia imaginat: molts problemes administratius i moltes promeses que després ningú complia. Jo sempre he estat molt emprenedor però de debò hi va haver un moment en què no sabia què fer. Aleshores vaig connectar amb un grup de persones que practicaven circ i ajudaven els altres, i em vaig adonar que aquest era el meu lloc. Ja no m’importava que tot fos més lent o més complicat del que pensava, ara sabia que ho aconseguiria.
Vaig començar a treballar en negre a la venda ambulant ia comprometre’m amb la família del circ, i ara estic liderant el projecte i donant la batalla per aconseguir una foodtruck i posar en marxa una cooperativa que pugui ajudar més persones a trobar una feina digna i arrelar aquí.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Estem construint aquesta pàgina i aviat la tindrem a punt per mostrar tot el nostre treball i els nostres somnis.

Si vols que el foodtruck «La Ganxeta» estigui a prop teu, pots contactar al 646 36 79 05 rafaarencon@hotmail.com …I gaudiràs d’uns deliciosos french tacos!